söndag 23 maj 2010

Meningen med livet

Häromdan när jag jobbade så fick jag i uppgift att gå ut på stan och fråga folk vad de tycker är bäst just nu. Det brukar vara en lätt uppgift för nästan alla svarar "vädret". Vad är det som är så bra med vädret måste jag alltid fråga, för det går ju inte att skriva "vädret" som svar på frågan för fyra personer i tidningen.

Men en av personerna som jag frågade häromdan hade ett helt annat svar. Han stod och sålde sylt på torget så jag hade nästan börjat skriva hans svar innan jag kommit fram till honom. "Vädret! Att det är så varmt och skönt och att jag får många kunder då". Men nej. Mannen svarade: "Att herren är med oss". Oj, tänkte jag. Det här kan bli intressant. Men det räcker ju inte som svar i tidningen. "Vad är det som är så bra med det då?" blev såklart min följdfråga. Jag fick långa haranger om Jesu lidande och flera ordagranna citat från bibeln. Jag blev hänförd, över att någon kan vara så hänförd. Han sa att forskare försökt skapa liv med samma förutsättningar som man påstod att det liv som en gång uppkom hade. Han menade att de inte lyckats. Att det måste någonting mer till. Han menade Gud. Jag rös. Så det finns en högre makt! Äntligen nån som kanske har svar på mina frågor! Men, det var ju inte därför jag pratade med mannen. "Okej, men kan du säga något mer, jag måste skriva något mer i tidningen än att herren är med oss." Jag fick ytterligare beskrivningar ur bibeln. Han berättade om när Gud gjorde så att de två miljoner människorna kunde gå torra om fötterna över floden i Jordanien (var det väl?). Han verkade så vettig när han sa att det var ju faktiskt ett jordskredsområde så det var tekniskt sett möjligt att ett jordskred på något sätt blockerat vattenflödet i floden. "Men timingen, timingen!" sa han. Jag rös igen.

När han sen började prata om en plats som i bibeln står omnämnd som ett tillhål för synd och skam och homosexualitet, då drog jag öronen åt mig. När han sa "homosexualitet" så fick han ett uttryck i ansiktet. Och det var inget uttryck som visade att han hade deltagit och blivit klokare av diskussionen om Jesus och homosexualitet....

Jag gick därifrån med ett något tvivelaktigt svar på dagens fråga. När jag sedan läste tidningen några dagar efteråt så stod det i en artikel att forskarna har lyckats tillverka liv på konstgjord väg. Man har lyckats manipulera bakterieceller eller något liknande så att de förökar sig. Det nämndes flera nyttiga områden där de nya forskningsresultaten ska tillämpas.

Mannen som sålde sylt har nog inte svaren på alla mina frågor. Fast det visste jag ju hela tiden. Han är nog som oss alla andra. Som vill känna att det finns någon mening med allting. För vad ska man annars hålla på och kämpa och slita för varje dag? Det måste ju finnas något mer?

Min sambo är forskare i matematik och datavetenskap. Han jobbar en del med artificiell intelligens. När vi började diskutera såna här saker för tio år sen när vi träffades så blev jag chockad över hans teorier. De handlar om att människan inte har någon själ, att vi är programmerade att göra allt vi gör. Och att lycka och glädje är som små belöningar vi får när vi gör rätt saker. Som att skaffa familj och föröka oss. Han har en kollega som är fast besluten att finna svaret på vad meningen med livet är. Han forskar om artificiell intelligens. Han vet att det kommer ta längre tid än ett mansliv för att få svar. Därför vill han försöka få evigt liv. Men ännu vet inget hur det skulle gå till. Så för att han ska vara vid liv när man får veta det så har han optimerat sina chanser att leva länge. Han äter mat som inte tar för mycket energi för kroppen att bryta ner. Han tränar för att vara frisk. Han sköter sin hälsa. För att inte slösa bort värdefull tid från forskningen så har han vidtagit vissa åtgärder. Som att raka av sig håret för att slippa göra sig iordning varje morgon. Att skaffa familj finns inte på hans karta.

Egentligen bryr jag mig inte om om det är på det ena eller andra sättet. Men det är berikande att höra om hur människor på olika sätt kämpar för att finna en mening med allt. Det är ganska skönt att bara vara. Man kan ju inte göra så mycket mer, eller?

8 kommentarer:

 1. Jag håller med, jag behöver inte finna meningen med livet. min mening är att vara lycklig och det är jag med min familj. Det är sörsta som finns.. mycket onödig energi går åt till att finna någon dom kanske inte egentligen ska finnas, det kanske inte finns någon speciell mening utan som du sa " att bara vara". Det räcker alldels utmärkt för mig. kram

  SvaraRadera
 2. Intressanta reflektioner Lisa. En sak som är säker är att vi alla ska dö en dag och då spelar det ingen roll hur hälsosamma vi har varit eller hur mycket vi har åstadkommit. Vi kan planera och bestämma mycket, men när det kommer till döden är vi alla lika hjälplösa.

  SvaraRadera
 3. Linda Bjerhagen24 maj 2010 09:58

  Är inte det meningen med lived då? Att bara vara, och ta vara, på tiden vi har.. . å göra vårt bästa av det.

  Tror jag iaf.
  David hälsar!

  Massa kramar till dig o familjen!
  /Linda

  SvaraRadera
 4. Lisa! Mamma skickade en länk till din blog. Jag hoppas att det är ok att jag kikar in. Du har så många viktiga frågar. Ärliga. Du är öppen och du skriver med avskalad innerlighet. Jag önskar att vi bodde närmre varandra då kunde vi sitta i kvälls skymning och pratat drickandes varmt te.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Du skriver: ” sätt blockerat vattenflödet i floden. "Men timingen, timingen!" sa han. Jag rös igen.” (..)Han har en kollega som är fast besluten att finna svaret på vad meningen med livet är. ”

  Det är enkelt att med formell logik baserat på vetenskapliga premissera bevisa existensen av en Intelligent Skapare och att Han har en superintelligent och icke-trivial vilja med mänskligjeten.. Även att Han har uppenbarat Sin vilja för mänskligheten – och att göra den är syftet med människan. Det är meningen med livet och det är väldigt meningsfullt! Mer om denna vilja i detta blogginlägg (för långt för att citera): Länk

  mvh, Anders

  SvaraRadera
 6. Varför måste en eventuell skapare vara en han? Finns det några källor som skulle peka på att "skaparen" skulle vara en man? Kan man koppla det till de asiatiska religionerna där det maskulina anses vara ljust och konstruktivt medans det kvinnliga är destruktivt och mörkt? Förklaring?

  SvaraRadera
 7. Beviset som jag länkade till påvisar att Skaparen är icke-dimensionell och oberoende av rymd-tiden. Denne har inget kön.
  Både man och kvinna är skapade i Skaparens avbild.

  Anders Branderud

  SvaraRadera
 8. Anders, hur hittade du mitt blogginlägg?
  Det är intressant det du skriver. Du skriver utifrån ett relgiöst perspektiv, i ditt fall judendom. Att Torahn skulle vara den enda sanna skriften. Och då förstår jag vad som menas med att judarna är Guds utvalda folk. Men det är ju en slutsats som stämmer för alla som delar din religiösa trosuppfattning.

  SvaraRadera